Zamena ulja automatskog menjača spada u redovne periodične servisne intervencije i neophodno je odraditi u predviđenom intervalu. Preventivnom zamenom ulja poboljšavaju se performanse menjača, unapređuje se komfor i efikasnost u vožnji, i mogu se sprečiti ozbiljni i veoma skupi kvarovi.

Zašto je potrebno menjati ulje u automatskom menjaču?

Brojni su razlozi za neophodnost zamene ulja u automatskom menjaču. Optimalno podmazivanje omogućava nesmetan rad komponenti automatskog menjača, štiti menjač od preranog habanja i kvarova i omogućava efikasnu i udobnu promenu brzina. 

Dotrajalo ulje ne podmazuje dovoljno delove automatskog menjača tako da se komponente brže troše, brzine se teže menjaju, skraćuje se radni vek i stvaraju se naslage koje onemogućavaju normalan rad menjača.

Zamenom ulja mogu se rešiti sledeći problemi:

  • Kašnjenje pri promeni brzina
  • Grubo ili nepouzdano ponašanje menjača
  • Vibracija vozila pod opterećenjem
  • Trzaji kod zaustavljanja ili parkiranja 

Koliko često menjati ulje automatskog menjača?

Proizvođači vozila propisuju interval zamene ulja u automatskom menjaču vašeg automobila. Najčešće se ulje menja svakih 60-80.000km. Osim toga što ulje gubi svojstva prilikom rada, ono je takođe podložno starenju. U slučaju da ne prelazite velike kilometraže, potrebno je zameniti ulje u automatskom menjaču svake 2-3 godine. Zamena ulja se preporučuje čak i u vozilima sa doživotnim rokom trajanja menjačkog ulja.

Zamena ulja se preporučuje čak i u vozilima sa doživotnim rokom trajanja menjačkog ulja.

Zamenu ulja automatskog menjača preporučljivo je uraditi ukoliko nemate podatak da li je i kada ulje menjano, npr. pri kupovini polovnog vozila.

Takođe je, kao prvi korak, poželjno zameniti ulje u slučaju da primetite bilo kakvu nepravilnost u radu automatskog menjača.

Koju opremu koristimo prilikom zamene ulja automatskog menjača?

U našem servisu koristimo Uređaj za zamenu ulja automatskog menjača koji omogućava da se zameni celokupna količina (100%) ulja u automatskom menjaču. Poređenja radi, prilikom ručne zamene ulja moguće je ispustiti samo do 50% količine ulja. Takva zamena ulja nije kompletna i vremenom dovodi do stvaranja tvrdokornih naslaga koje mogu da uzrokuju veće probleme ili čak da oštete delove automatskog menjača. Takođe Uređaj omogućuje da se automatski menjač ispere od naslaga ulja i prljavštine koja nastaje od neredovne i neadekvatne zamene ulja.

Usluga podrazumeva

Usluga podrazumeva zamenu ulja Uređajem za zamenu ulja u automatskom menjaču bez skidanja menjača.

Usluga ne podrazumeva

Zamena ulja automatskog menjača ne podrazumeva da će time biti rešeni problemi ili nepravilnosti u radu automatskog menjača. Postoji mogućnost da je menjač neodržavan ili da postoji mehanički kvar tako da sama zamena ulja ne daje željene rezultate. U takvim slučajevima, kao opciju, nudimo uslugu ispiranja automatskog menjača. Ukoliko smatramo da se ispiranjem menjača neće rešiti simptomi koje ste uočili, nudimo mogućnost popravke automatskog menjača.